Det finns ingen mat som smakar så bra som den vi äter utomhus. Frisk luft gör verkligen underverk för aptiten! Just därför mötte vi upp Lena Flaten för att göra vår fotografering för årets höstfotografering tillsammans med henne. Lena driver Flammans Skafferi i Storlien, Jämtland, Sverige och vi inspireras av allt hos denna kvinna.
Hela Lenas filosofi kring mat handlar om kärleken till naturen, ett hållbart jordbruk och ett äkta mathantverk som hon kallar ”Relationsmat”. Med det menar hon att hon har en nära relation till allt som tillagas och serveras i sin restaurang. Hon känner slaktaren, fiskaren, jägaren eller bonden som odlat grönsakerna. Eller så har hon eller någon i personalen plockat bären, svampen eller örterna. Allt tas fram på ett hållbart sätt, och i liten skala. All mat lagas från grunden och utifrån säsong och tillgång till de olika råvarorna. Man gravar, röker och lufttorkar både kött och fisk. Kokar marmelader, chutneys och olika sorters drycker, och konserverar frukt och bär. Inspirationen hämtas från den storslagna naturen i trakterna runt Storlien – från vattendragen, fjällen och skogarna.
Vi älskar inte bara Lenas mat, utan hela hennes filosofi, drivkraft, kärlek och respekt hon visar för vår jord. Tack för en fantastisk dag – och för din underbara mat!
“Självklart är jag
rädd om naturen.
Den är ju mitt skafferi.”
Lena Flaten
Fjällfisk tillagad på planka över öppen eld
2 fiskar
Salt, socker, peppar
Någon vildplockat ört som älgört eller rölleka
Filea fisken och skär skivor, lägg fisken på träspån
Krydda fisken med salt/socker och örter låt marinera fisken
Lägg spånet med fisken mitt över glöden och låt värmen från glöden och plankan tillaga fisken
Vrid på plankan då och då så att fisken blir jämnt tillagad
Krydda den färdiga fisken med några drag med pepparkvarnen
Gräddkokta kantareller med sotad vitkål och höstäpple
Kantareller
Smör
Gul lök
Vispgrädde
Mjölk
Salt, peppar
Brunost
Lätt sockrade lingon
Höstäpple
Värm en stekpanna över elden, lägg i svamparna och låt vätskan koka bort. Lägg ner smör och lök och låt fräsa med svampen. Tillsätt grädde och mjölk och låt såsen puttra tills den börjar tjockna. Salt, peppra och tillsätt brunosten och stek en stund.
Sotad vitkål
Glödbaka ett helt kålhuvud i glöden. Snurra lite så att det bränt helt runt om och baka klart. Skala av det brända. Hacka upp kålen i bitar, krydda med salt, peppar och lite kallpressad rapsolja. Servera med grillat höstäpple som fått bli mjukt och varmt från värmen från elden.
Toppa den glödbakade fisken med kantarellerna, vitkålröran och toppa med de lätt sockrade lingonen. Ät direkt av plankan eller lägg att på ett gott glödbakat bröd.
Njut!